Doel van Wereldwijzer
De Jan Prins is een openbare school waar kinderen met verschillende culturele en
levensbeschouwelijke achtergronden samenkomen. Binnen ons onderwijs besteden we aandacht aan wederzijds respect en begrip. Wereldwijzer laat kinderen kennismaken met de diversiteit van geloven en levensbeschouwingen. Zo leren zij hun eigen plek in de wereld beter te begrijpen en ontwikkelen zij respect voor de overtuigingen van anderen.
Wat biedt Wereldwijzer?
Wereldwijzer is onderdeel van ons burgerschapsprogramma en zorgt voor:
Verbinding: Kinderen leren niet alleen over hun eigen levensbeschouwing, maar ook die van anderen. Respect: Het programma benadrukt dat we allemaal een eigen plek in de wereld hebben en leert de leerlingen die van een ander te waarderen.
Continuïteit: Wereldwijzer loopt door verschillende leerjaren heen en biedt een doorgaande lijn in het onderwijs.
Thema’s dit schooljaar 2024-2025
Bovenbouw: De Islam en het Boeddhisme.
Tussenbouw: De Islam en het Hindoeïsme.
In de lessen bespreken we niet alleen de kernwaarden en rituelen van deze geloven, maar ook hoe zij zich verhouden tot andere levensbeschouwingen.
In de bovenbouw draaien we het programma Wereldwijzer nu voor het derde jaar. Dit jaar zijn we ook gestart in de tussenbouw. Heeft u vragen over Wereldwijzer dan kunt deze stellen aan de groepsleerkracht van uw kind en of de directeur van de Jan Prins.
Tijdens de lessen maken de kinderen kennis met de verhalen uit de Bijbel. Zo komen kinderen bijvoorbeeld te weten waar de christelijke feesten vandaan komen. Omdat de Bijbel zo’n grote invloed heeft (gehad) op onze cultuur, leren de kinderen door de diverse verhalen de achtergronden hiervan te begrijpen. Het gaat er daarbij om dat de kinderen leren om kritisch na te denken en hun eigen mening te vormen. Zo krijgen ook christelijke waarden en normen inhoud.
In deze lessen is er aandacht voor de bronnen van de islam, zoals de Koran. Ook de beginselen van de ‘vijf zuilen’ en de gebruiken, bijvoorbeeld de verschillende feesten, komen aan bod. Bewust wordt getracht een verband te leggen tussen de theorie van de islam en de dagelijkse praktijk. Het doel is om de leerlingen te helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandig denkende mensen, die openstaan en respect hebben voor andersdenkenden en gelovigen, zonder daarbij de eigen identiteit te verliezen.
In de schoolgids staat alle informatie over de school, de leerkrachten en het Montessori onderwijs. Heel veel van deze informatie vindt u ook op deze website.
In het colofon staat de juiste versie van de schoolgids vermeld.